Aquesta setmana a l’Agenda UEP! a Radio Calvià hem parlat amb Jaume Ripoll director del Atlàntida Film Fest i cofundador de Filmin. Ara es compleixen 10 anys de tots dos esdeveniments.

UEP! – Qué va passar fa deu anys per què tot això començàs a l’hora?

Jaume Ripoll – Be realment nosaltres vàrem començar amb la primera idea en el 2006 i lo que vàrem iniciar fa deu anys va ser el llançament de la tarifa plana a Filmin, es a dir pagar unes inscripcions mensuals i tenir milers de continguts, fa deu anys només hi havia tres-centes pel·lícules a disposició, però vàrem veure que teníem molt clar que el camí anava cap aquí, el que volia un espectador a casa era: jo pag una subscripció i vull tenir moltes pel·lícules, i ja et diré jo quina vull veure no me diguis tu que he de veure o no vull pagar un extra per veure qualcuna, això és el que vàrem començar.

UEP! – En aquest cas amb Filmin i amb el Festival?

Jaume Ripoll – En el cas del Festival va ser un poc el mateix, pensa que fa deu anys estrenar per Internet era una cosa que no tenia gens de prestigi, és a dir estrenar a Internet era per aquella pel·lícula significar que era dolenta als ulls del espectador i el que vàrem determinar va ser, anem a fer un Festival que de alguna manera serveixi per donar prestigi a sa idea que estrenar a Internet no es dolent, que hi ha moltes bones pel·lícules que no tenen sala de cinema i per tant arriben a Internet i això va començar fa deu anys i així va néixer s’Atlàntida, i fa cinc que vàrem donar el bot cap aquí a cap a Mallorca.

UEP! – El Covid i també la dolenta i nefasta programació de moltes televisions han afavorit que Filmin tengui més presència ara i més força. Tot el que és ara els continguts per streaming, ja no és el futur, ja és el present no, també del cinema?

Jaume Ripoll – Si…ja fa uns anys per nosaltres i per altres companyies. Hi ha una cosa important que hem de veure i és una companyia nacional que combat als gegants multinacionals, en aquesta lluita desigual estem sortint molt bé, el que tu dius, s’han donat una sèrie de factors per que la gent cada vegada més, estigui acostumada a pagar per una o vàries subscripcions i veure sèries i pel·lícules ja directament des de s’aplicació.

UEP! – Malgrat això, celebram també aquesta dècima edició de l’Atlàntida Film Fest, és a dir, podem combinar el que podem veure a través del streaming, també ho combinem amb sa forma presencial d’anar a alguns dels llocs que es projecten enguany pel·lícules no? Creu que sa gent perdrà la por i podrà assistir, vindrà a veure ses pel·lícules presencialment?.

Jaume Ripoll – Si, nosaltres som moderadament optimistes, és veritat que els aforaments són reduïts i tots tenen les mesures de seguretat, distanciament i ús de mascareta obligatòria, però ses reserves ens han indicat que sa gent té ganes de Festival de cine i de música i que tenim mol de sold out, recordam a la gent que el festival és gratuït per tant per nosaltres és un esforç molt important, poder posar a disposició de la ciutadania balear aquest contingut de primer nivell mundial gratis, de moment estem satisfets amb sa resposta, també te diré la setmana que ve ja vorem si aquestes reserves es materialitzen, però de moment ses sensacions són bones. Una cosa important que també heu de pensar de com va néixer l’Atlàntida que no és una competència, no és anar al cine o quedar-te a ca teva, sa clau de tot és ampliar el públic que veu aquest tipus de cinema, posar-li ses màximes facilitats possibles per que ho pugui veure.

UEP! – Però el cinema del Festival diguem que és per un públic ja, una mica més currat no? és a dir, has d’entendre una mica o no?

Jaume Ripoll – No, jo crec que no, en absolut, sa programació del festival és per tots els criteris, i tots els gusts, es poden veure coses diferents, tenim comèdies, una pel·lícules super potents o coses més serioses, hi ha tot tipus de coses, jo no hi crec que hi hagi un cartell de cine…crec que és un dels problemes que de vegades tenim, defensam un cinema que no és de Hollywood, per dir-ho així, que ho classifiquem com de gafapastas o intel·lectuals, idò no , en absolut, que ho provin de sa mateixa manera que escoltam tot tipus de música.

UEP! – Vostè que destacaria, què és el que més li agrada de el que enguany ofereix?

Jaume Ripoll – Pues jo crec que una de ses coses claus es l’altíssim nivell de sa programació, tenint en comtpe que som gairebé el primer festival que es fa a Europa, de forma presencial, tenir a Mallorca la setmana que ve 35 estrenes absoluts nacionals per un festival com el nostre que no té el pressupost que pugui tenir Sant Sebastià o llocs així, té un mèrit brutal, pensa que tenim una pel·lícula que és una meravella que es diu “La Pintora y el Ladrón”que justament és una de les millors pel·lícules de l’any i estrenant-se en absoluta en nostre país en dimarts en és el Baluard o tenir per exemple “Here Are the Young Men” que et deia que és una pel·lícula d’un jove, una adaptació de una novel·la molt coneguda anglesa, també amb tots els protagonistes famosos de Vikingos, Juego de Tronos, d’estrena absolut a Espanya serà aquí, o dissabte que és el dia que arranca el festival que també s’estrenen altres pel·lícules de manera absoluta a Espanya, crec que tenir això gratuït… crec que és una cosa que hem de celebrar tots els mallorquins, que bé tenir un festival com aquest a ca nostra.

UEP! – I la reina vindrà a aquesta edició?

Jaume Ripoll – No no, se la va convidar a la inauguració però no podia venir perquè tenia massa agenda, però tenim molts d’altres convidats.

UEP! – Tindrà continuïtat el festival?

Jaume Ripoll – Sí, jo esper que sí, tots saben que la situació del món és tan complicada que és pres untuós o aventurat fer un pronòstics a un any vista. Però lo complicat d’aquesta edició i de la programació que tenim i la confiança de les institucions Balears que també és important, és un festival gratuït que no es pot fer sense el recolzament del Consell, Ajuntament i Govern, i jo crec que sa clau es seguir amb ells, seguir plegats, però de moment anem a fer-ho be enguany i que l’edició onze pugui ser sense mascaretes, més junts i amb possibilitat de poder ballar per celebrar el 2021.

Descarrega l’app UEP! Mallorca i segueix tota la programació del Atlàntida Film Fest. AQUÍ